Bevakningslista

Jag har i helgen roat mig med att skapa en helt ny bevakningslista, där jag just nu är i full gång med att föra in data för mina portföljbolag och de bolag jag tycker är intressanta.

Nyckeltalen jag använder i bevakningslistan är EV/EBIT, EBIT/aktie cagr (lite olika tidsperiod, men ofta mellan 3 och 6 år.), EV/FCF, och FCF/aktie cagr (samma tidsspann här.). Utöver dessa för jag in bolagets D/E, och FCF/Eget kapital. Jag skriver oftast en kommentar om bolaget, varför det är intressant, triggers, eller frågetecken. Utöver detta försöker jag i grova drag värdera bolagets moat (vallgrav/konkurrensmässiga fördelar) på en 0-5 skala. Jag skriver också datumet då siffrorna för bolaget uppdaterades i bevakningslistan.

Utöver dessa, har jag tillämpat två "egna" nyckeltal. Dessa har jag inte sett tidigare, men för mig är de logiska. Dessa är (EV/EBIT)/(EBIT/aktie cagr), och (EV/FCF)/(FCF/aktie cagr). tillväxttalet ska skrivas som procent utan procenttecknet, dvs om cagr är 23% blir nämnaren 23. Dessa nyckeltal kan liknas med PEG-talet, dvs det ställer en multipel i relation till tillväxten. Så om EV/EBIT är 9 och EBIT/aktie cagr är 9%, blir "egg-talet" 9/9=1.0 .  

Arbetet med att skapa den här bevakningslistan har fått mig att uppdatera nästan alla mina analys-ark, och det funkar bra för att jämföra tillväxt och värdering, tillsammans med lönsamhet och skuldsättning. Men dessa nyckeltal är inte tillräckliga för att göra ett köp eller säljbeslut. 

Att ha den här bevakningslistan är också ett bra sätt för mig att inte köpa före jag analyserat. Eftersom innan jag köper, måste bolaget in i bevakningslistan, och för att ta fram dessa nyckeltal behöver jag skapa ett analys-ark, och genomföra min analysprocess.

Har du en bevakningslista, och hur arbetar du med den?

Tänk alltid före du handlar, trevlig vecka!
/T